Kaffe på mange måder

posted in: Livsstil, Mad | 1

Danskerne er efter sigende verdens mest kaffedrikkende folkefærd, målt i forhold til indbyggerantallet, og det siger jo en hel del. Kaffen er da også blevet en del af vores kultur, og bliver man budt på en kop kaffe, er det mest høfligt at sige ja tak. Læs med, hvis du vil vide lidt mere om hvad kaffe egentlig er for en størrelse, og hvilke typiske muligheder der er, når den skal brygges.

kaffe på mange måder

Hvad er kaffe egentlig?

Kaffe er egentlig bær, som vokser på kaffebuske under varmere himmelstrøg. Så snart bærret er modent, skal det plukkes, og hvert bær indeholder to bønner, som pilles ud fra frugtkødet og tørres. For at opnå den karakteristiske brændte kaffesmag, ristes bønnerne, og så er kaffen klar, så at sige.

Filterkaffen, traditionelt tilberedt med kaffemaskine

Vi drikker spandevis af kaffe i Danmark, og derfor skal ”hjemmeproduktionen” være nem og effektiv. Det er den med den klassiske kaffemaskine, hvor de færdigmalede bønner måles af i et kaffefilter, hvorefter maskinen selv varmer vandet op og lader den løbe gennem bønnerne og filteret.

Der er dog stor forskel på kaffemaskiner. De billigste modeller bringer vandet helt op på kogepunktet før det løber igennem, og det er faktisk ikke helt optimalt. Mange lidt dyrere maskiner har mere styr på temperaturen, som gerne skal ligge omkring de 97 grader. Det kan synes som marginaler, men det giver en stor forskel i smagen.

Old school med Madam Blå

Førhen brugte man omtrent samme metode som kaffemaskinen, men på en lidt mere manuel facon. Her blev kaffefilter og filterholder nemlig placeret oven i kaffekanden – typisk en Madam Blå-kande, og så blev vandet hældt over bønnerne, efter at være bragt i kog på gasblusset.

Det fungerer fint, og nogle bruger stadig samme fremgangsmåde i dag. Her er kaffekanden dog normalt mere moderne i designet, og vandet bliver selvfølgelig varmet i elkedlen.

Stempelkaffe af den lidt finere slags

En del kendere sværger til stempelkanden, som angiveligt giver en helt anden smag. Her blandes bønner og varmt vand direkte i kanden, og efter et par minutters trækketid trykkes et filterstempel i bund, så kaffebønnerne opfanges og holdes på plads i bunden, mens man hælder op. Det er en vis charme at kunne tilberede kaffen direkte ved bordet. Der er vel nærmest lidt kinesisk te-ceremoni over det.

På trods af filtreringen vil der dog næsten altid være lidt grums tilbage i kaffen, så her er det tilladt at levne den sidste bundslat i koppen.

Kaffe kan også nydes

De fleste steder i verden anses kaffe som et delikat nydelsesmiddel, og det står lidt i skarp kontrast til den måde mange danskere drikker kaffen. Men flere og flere danskere er efterhånden begyndt at få en lidt mere international tilgang, forstået på den måde, at man foretrækker kvalitet frem for kvantitet. Måske køber man en mindre pose kaffe, men får så i stedet råd til en bedre kvalitet, som der kan kræses lidt om. Skal det være rigtig fint, køber man hele bønner, som først males umiddelbart før brygningen. Klik her, hvis du vil besøge HomeBarista, der har specialiseret sig i udstyr til lidt finere kaffebrygning. Udvalget omfatter en del prominente mærker som for eksempel Chemex, Hario og Kalita. Men du finder også mere almindelige remedier som for eksempel elkedler, kaffefiltre og renseudstyr.

Del artiklen på de sociale medier!     Facebooktwitterpinterestmail

  1. Gustavo Woltmann

    Det er helt utroligt at kaffe kan laves på så mange forskellige måder nu til dags – ja, faktisk kan man vel egentlig kalde det fascinerende. Det faktum at kaffe er et bær, var jeg ikke bekendt med – man lærer noget nyt hver dag.

    Venlig hilsen

    Gustavo Woltmann

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *