Til jul går børnene rigtig meget op i hvad de mon får i julegave. Det er noget de kan gå og glæde sig til hele december, ja de starter allerede til efteråret med at glæde sig til jul. Både den hyggelige stemning, godterne og så især julegaverne er det som børnene glæder sig til.
Os voksne glæder sig også til den hyggelige stemning, men måske også især julemaden. Det er noget af det som man kan glæde sig til rigtig længe. Hvad er julen uden en god omgang julemad?
Men står du og skal lave julemaden og det måske er første gang, så kan det godt være en skræmmende opgave, da man ved de andre glæder sig meget til det. Men tag det roligt. Her er en lille huskeliste til hvad du skal købe ind, samt et par tips til at få det hele til at lykkes.
Det skal du bruge til maden
Juleaften er det helt store måltid. En af de mest traditionelle middage består af ribbensteg eller flæskesteg, samt risalamande. For at kunne lave risalamanden er det vigtigt du dagen før har lavet risengrød (eller senest om formiddagen).
Til ribbenstegen får du brug for kartofler, brunede kartofler, rødkål, asier, ribsgele (eller tyttebærsyltetøj) samt gerne franske kartofler. Du skal huske sukker til de brunede kartofler.
Det er også en god idé med laurbærblade imellem sværene på flæskestegen. Der findes forskellige metoder til at få sprød svær på ribbenstegen, men det handler oftest om at få gnedet godt med salt imellem alle sværene.
For at få brune kartofler, skal du bruge sukker, som du smelter på en stegepande. Herefter kan du vende nogle små kartofler i det. Der er mange der vælger at købe små kartofler på glas til dette formål, da det er meget nemmere.
De almindelige hvide kartofler skal bare skrælles og koges. Rødkålen kan du enten selv vælge at snitte, men de fleste vælger dog at købe den færdig. Jeg kan personligt bedst lide Herregårdens rødkål. For at give lidt mere smag til dem, kan du her også vælge at putte lidt ribsgele med op i gryden, så de får en lidt sødere smag.
De franske kartofler, ribsgele og asier giver sig selv. Det skal bare hældes op i nogle fade eller skåle og serveres. Det bør være helt almindelige franske kartofler, ikke forskellige krydrede chips eller andet. Det er for at få den salte smag med ind på bordet.
Til risalamanden får du brug for vanille, mandler og fløde. Risalamanden har godt af at stå et par timer før den serveres, så lad den gerne først på eftermiddagen. Husk at gemme en hel smuttet mandel, som du kan putte i skålen. Du skal jo så selvfølgelig også huske mandelgaven.
Til maden vil de voksne ofte gerne have rødvin at drikke til. Find en rigtig god flaske, uden alt for kraftig smag. Dog er det rimelig fed mad så smagen må gerne være lidt kraftig. Børnene vil ofte gerne have lidt sodavand, f.eks. cola og appelsinvand.
Julegodter m.m.
Efter at I har spist maden og gået om juletræet, er det en god idé at have lidt julesmåkager og evt. lidt konfekt du kan servere. Du behøver dog ikke servere kager m.m. da folk ofte stadig er helt mæt ovenpå det store måltid.
Server også en kop kaffe eller the til dem der ønsker det. Du kan også med fordel servere en juleøl nu her til de voksne, ligesom sodavanden igen kan komme frem til børnene.
Håber du får en god juleaften.
Del artiklen på de sociale medier!
Skriv et svar