Af journalist Bjarne Ravnsted
Lækkerierne stod i kø hver aften. Hummer fra Bretagne. Laks og kaviar. Oksemørbrad med kantareller. Tomatsuppe med brisler. Kalv med trøffel. Himmelske desserter. Et gigantisk udvalg af lækre oste.
Og det var, vel at mærke, efter at vi om morgenen havde fået serveret et udsøgt måltid af lokale oste – og pålægsspecialiteter, æggeretter efter eget valg samt hjemmebagt brød.
Dertil kom så først på eftermiddagen et par lækre og lette frokostretter. Jo, man går aldrig sulten i seng i Østrig!
Som så mange gange før havde vi indlogeret os på et hotel i de østrigske alper, og som mange gange før var vi overraskede over det lave prisniveau, da regningen skulle betales. I dette tilfælde blev prisen omkring 4.500 kr. pr. person for en uge med gourmetpension med 5-8 retter hver aften, og så boede vi oven i købet i hotellets VIP-suite med kæmpe balkon og udsigt til et imponerende alpe-panorama.
I Danmark ville prisen for et ophold i denne kategori formentligt være det tredobbelte. Hvorfor denne forskel? Forklaringen er ikke, at danske hoteller og restauranter ledes for dårligt eller tager vanvittige overpriser, men snarere det urimeligt høje danske afgifts- og skatteniveau. Der tales og skrives i øjeblikket meget om, at Danmark turistmæssigt sakker agterud i forhold til de nærmeste konkurrenter – og at ”det skal der gøres noget ved”. Men det er småt med fremskridtene. En oplagt model ville være at sænke momsen på hotelophold og restaurationsbesøg, men det afvises som bekendt kategorisk af politikerne med, at diffentieret moms er svær af håndtere. Argumentet er bemærkelsesværdigt, for i samtlige andre EU- lande har man indført moms med forskellige satser, således at f.eks. fødevarer og restauranter slipper billigere.
Når jeg studerer regningen fra det østrigske hotel, får jeg en del af forklaringen på de mirakuløst lave priser, der er med til at understøtte landets blomstrende turisme. En del af beløbet er helt uden moms, en del afregnes med 10 procent og det resterende beløb 20 procent. En hurtig hovedregning siger, at jeg har sparet et par tusinde kroner i forhold til en prisudregning på basis af den danske moms- og skattemodel.
Er der noget at sige til, at danske hoteller og restauranter har svært ved at konkurrere med andre lande? Nej, vel!!
Men til sidst et lille tip, der kan give dig en besparelse på mere end momsen! Early Bird er en succesrig dansk hjemmeside, der tilbyder ”last minute”-priser på en perlerække af danske kvalitetsrestauranter, flere af dem med Michelin-anbefaling. Når en restaurant har ledige pladser tilbyder den via Early Bird aftenens menu med rabat, således at man sparer en tredjedel af prisen. Man betaler og reserverer plads via nettet – lettere kan det ikke være at spare momsen….og lidt til!
Del artiklen på de sociale medier!
Skriv et svar