Der er mange holdninger til, hvordan man laver den helt perfekte steg. Nogle vil have den rødest mulig, mens andre faktisk nyder, når den er godt gennemstegt. Der ligger dog mange gode argumenter i, at kødet smager bedst og af mest, når det ikke er helt gennemstegt, og derfor tager vi udgangspunkt i det i denne artikel.
Vi kigger dog ikke så meget på, hvordan stegen skal krydres og ordnes, men nærmere på det stykke arbejde, man har efterfølgende som kok. Det handler nemlig også om at skære stegen rigtigt, så du får mest muligt ud af kødet. Der kan nemlig være kolossal forskel på smagen, alt efter om du skærer den rigtigt eller forkert.
Skær fibrene over
Det er egentlig ikke nogen svær videnskab at skære en steg rigtigt. Det handler i princippet om, at du skal skære kødet, så det bliver mest muligt mørt. Det gør du ved at skære de fibre over, som sidder i kødet, for det er nemlig dem, der kan være med til at gøre kødet sejt. Skærer du modsat, altså med fibrene, vil du sidde og tygge i kød med lange, tynde strimler, som nærmest bare kan vokse i munden.
Den klart vigtigste hemmelighed er altså, at man skal skære imod de berømte fibre.
Du kan læse mere om hvordan man gør hos MENY Charlottenlund.
Gør kødet mørt
Når du skærer kødet rigtigt, sikrer du dig, at kødet er mørt. Det gør også en stor forskel for det tilbehør, du serverer sammen med kødet. Det vil nemlig ofte fremstå udfordrende at komme igennem, hvis dit kød er skåret dårligt, og dermed ikke fremstår særligt mørt. Gør derfor dig selv den umage at skære kødet rigtigt.
Det skal nævnes, at det sagtens kan være nødvendigt at vende stegen i løbet af skæringen. Det skyldes, at du kan ramme et punkt, hvor du pludselig skærer med fibrene, hvilket er meget uhensigtsmæssigt. Når dit kød begynder at have tynde streger i strukturen, er det nok tid til at vende stegen om, før du skærer videre.
Oksesteg med kaffe
Skal du prøve noget lidt alternativt men virkelig lækkert med din steg, kan du overveje at putte kaffe i din marinade. Det giver en superlækker og ganske anderledes smag, som dog langt fra fjerner den gode smag af kød, du gerne skulle forstærke. Overvej det, hvis du har at gøre med et virkeligt lækkert stykke kød, og lad kaffen trænge godt ind i kødet nogle timer før stegning. Kaffen kan eksempelvis blandes med rødvin.
Forkæl dine gæster
Generelt er det selvfølgelig en god idé at have lidt fokus på at forkæle gæsterne bedst muligt. Det kan ske på mange måder, men maden er selvfølgelig et oplagt sted at starte. Når du serverer en god oksesteg, skal du også have det helt rigtige tilbehør til. Er stegen stærk af natur, skal du måske fokusere på beskedent og anonymt tilbehør, som ikke tager for meget opmærksomhed fra kødet. Det samme gælder naturligvis også omvendt. Du kan her læse mere om kød, og hvordan du udvælger det bedste kød.
Husk, at en salat altid er god til skært kød, fordi det giver nogle kontraster på tallerkenen – både visuelt og smagsmæssigt. Derudover passer rodfrugter selvfølgelig helt perfekt til eksempelvis oksemørbrad, som også er ret oplagt at servere på netop denne årstid.
Sørg desuden for at servere en vin, som passer til din ret. Der findes kraftige rødvine, som passer rigtig godt til eksempelvis kraftigt oksekød, mens du nok skal vælge en lidt anden vin, hvis du serverer mere neutralt kød. Gør dig umage for at udvælge en vin, som passer til anledningen.
Del artiklen på de sociale medier!
Skriv et svar